Meny

Hur 420 blev kod för marijuana

20 september, 2016 - Pleasant

Hur 420 blev kod för Gå Ner I Vikt Snabbt marijuana

Numret 420 har blivit en populär kod för marijuana. Var kommer termen ifrån och varför tog den på sig, frågar Aidan Lewis.

På söndagen samlas rökare över hela USA för att markera vad som har blivit ett helgdat datum i deras kalender 4/20 eller 20 april genom att röka marihuana, eventuellt kl 16:20.

De 4/20 festerna har tagit av de senaste åren, men deras ursprung verkar ligga i escapades av en grupp vänner från San Rafaels gymnasium, norra Kalifornien, 1971. Den hösten kom de fem tonåringarna i besittning av en handritad karta som förmodligen lokaliserar en marijuana gröda vid Point Reyes, nordvästra San Francisco.

De vänner som kallade sig Waldos eftersom de brukade umgås med en vägg möttes efter skolan, klockan 4:20 och körde på sin skattejakt. De hittade aldrig tomten. ‘Vi rökade mycket ogräs vid den tiden’, Gå Ner I Vikt Snabbt Piller säger Dave Reddix eller Waldo Dave, nu en 59-årig filmskapare. ‘Halva det roliga letade bara efter det.’ Gruppen började använda termen 420. Så blev vänner och bekanta, som inkluderade i ett par steg, borttagna medlemmar av det Grateful Dead rockbandet. Termen sprids bland bandets fans, känd som Deadheads.

Sedan 1990 såg Steve Bloom, en redaktör på High Times, 420 förklarade på en Grateful Dead konsertflygplan. Personal på tidningen, länge den ledande publikationen på marijuana, började använda den. (De höll idémöten vid klockan 4.20 klocka.) Tjugo år senare rapporterade en annan publikation, 420 Magazine, ett krav från en rivaliserande grupp av San Rafaels gamla pojkar som de hade uppfunnit termen. Men Waldos, som har visat brev och andra saker till High Times, försvarar kraftfullt deras version. ‘Vi’ är de enda som har bevis, säger Steve Capper, eller Waldo Steve.

Bloom säger att termen har fungerat som en slags semi privat kod, och cannabisrökare tenderar att upptäcka det överallt bygga antal, priser, jämn klockor i filmen Pulp Fiction. Efter att 420 milmarkören på motorvägen Interstate 70 i Colorado repeterades, ersatte tjänstemän den nyligen med ett 419,99 milsskylt.

I år kommer Denver att vara centrum för Viktminskning Tabletter festligheter, tack vare Colorado som nyligen blivit det första tillståndet för att tillåta försäljning av rekreationsmarihuana. Rökare firar genombrott i sin legaliseringskampanj på annat håll. ‘Det här kan vara den största 420 någonsin’, säger Bloom. BBC är inte ansvarig för innehållet på externa webbplatser. Läs om vårt förhållningssätt till extern länkning.